Niels Pedersen var far til min farfar Jørgen Peder Frode Pedersen.
Niels blev født 1856 i den lille landsby Hørup lidt vest for den tidligere købstad Slangerup i Frederiksborg Amt, Nordsjælland.
Han blev en del af tidens store søgning fra landet mod storbyen, her Frederiksberg, og han blev pionér i arbejderbevægelsen og dens kamp for en værdig plads i samfundet.
Han var med til at starte det kooperative mejeri Enigheden og fik et livslangt job som staldmester med ansvar for mejeriets køreheste. Han fik et langt liv her med sin kone og en stor børneflok. Han blev 94 år og døde i 1950, et år før jeg selv blev født.
Historien om Niels fra Enigheden og hans aner kan du åbne i dette link:
Johanne Larsine Jensen var mor til min farfar Jørgen Peder Frode Pedersen.
Johanne blev født i 1865 på Langstrup mark i Asminderød sogn i Frederiksborg Amt, Nordsjælland. Hun voksede op hos sin mormor og morfar i landsbyen Skenkelsø i Jørlunde sogn, hvor hun mødte karlen Niels Pedersen, som hun giftede sig med. Hun flyttede med ham til storbyen og mælkeriet Enigheden, og sammen fik de her en stor børneflok. Hun døde relativt ung i 1923.
Historien om Johanne af Langstrup og hendes aner kan du åbne i dette link:
Christen Engelbret Christensen var far til min farmor Ane Kirstine Christensen.
Christen blev født i Herning i 1858 og uddannet smed. Han tog som 20-årig det store spring til Hovedstaden, hvor han fik job som smed på B&W. På Christianshavn møder han Petrine, som han bliver gift med, og de bosætter sig på Christianshavn, hvor de får en børneflok sammen. På sine ældre dage flytter de til det nordlige Nørrebro, hvor han dør 1939.
Historien om Engelbret fra Herning og hans aner kan du åbne i dette link:
Petrine Christensen var mor til min farmor Ane Kirstine Christensen.
Hun blev født i Knebel på Mols, og som ung 22-årig pige kom hun med forældrene til Christianshavn, som dengang nærmest var en provinsby uden for hovedstaden. Hendes far var købmand og havde butik flere steder på Christianshavn.
Petrine mødte Christen Engelbret mens han var soldat på Bådsmandsstræde kaserne og de blev gift og bosatte sig på Christianshavn. De flyttede senere til Frederiksborggade på Nørrebro, hvor hun døde i 1928.
Historien om Petrine fra Mols og hendes aner kan åbnes fra dette link:
August Abrahamsson var far til min morfar Emil Sinius Abrahamsen.
Han blev født 1863 på Sternø lige uden for Karlshamn by, i det som var havneområde for byen, men som på det tidspunkt hørte til Asarum sogn, Blekinge Län.
Allerede tidligt efter sin konfirmation tog August med skib til både Amager og Bornholm, hvor han havde sæsonarbejde, som endte med at blive mere permanent arbejde som tjenestekarl på Bornholm. Han blev forelsket i en husmandsdatter i nabolaget og indvandrede til Bornholm, hvor han giftede sig og fik børn med hende. Han endte med at overtage svigerforældrenes lille landbrug, Kræmmerhuset i Klemensker, som han levede af resten af sine dage til han døde i 1926.
Historien om August fra Blekinge og hans aner kan du åbne i dette link:
Christiane Kirstine Ipsen var mor til min morfar Emil Sinius Abrahamsen.
Christiane blev født i 1864 i et hus på 57. sg. grund, Nordre Risbygård i Klemensker, Bornholm.
Efter konfirmationen kommer hun ud at tjene og møder en flot svensk karl på 14. sg. Krykkegård, tæt ved forældrenes lille ejendom Kræmmerhuset på 15. sg. Tyndekullegårds grund. De bliver gift og efter en kort visit til Styggemøllen i Olsker, overtager de hendes forældres lille ejendom, hvor de bliver resten af deres tid, hvor hun dør i 1945, næsten 20 år senere end sin mand August.
Historien om Christiane fra Kræmmerhuset kan du åbne i dette link:
Marius Gustav Andersen var far til min mormor Anna Marie Andersen.
Marius blev født 1863 i Vestermarie, mens hans mors ægtemand Lars Peter Mortensen afsonede en lang fængselsstraf i Horsens. Marius har derfor ingen registreret biologisk far, og jeg har ikke noget sikkert bud på en far og derfor heller ingen kendte aner på fædrene side.
Marius' mor Kirstine Marie Andersen var også involveret i den kriminalitet hendes mand sad inde for, og en kort årrække fra hans løsladelse i dec. 1866, voksede han op med dem begge og en søskendeflok på skiftende adresser.
Marius kom ud at tjene i Pedersker, på samme gård, hvor også møllerdatteren Signe Cecilie tjente. De endte med at gifte sig og få 3 børn sammen, hvoraf de 2 drenge drog til Amerika med deres familier, mens pigen, den yngste, blev min mormor.
Marius valgte at flytte fra sin familie i 1993, hvilket han oplyser i et politiforhør i 1894. Han lever herefter, og resten af sine dage, sammen med en ny kvinde, Margrethe Johanne Jensen, helt frem til sin død i 1942. De får i alt 4 børn sammen fra 1894 til 1901. Kun 2 af dem, nummer 1 og 4, bliver voksne, og kun den yngste, Anna Caroline født 1901, vokser op hos forældrene og får efterkommere. Men hun er aldrig officielt angivet som Marius datter, men ved denne datters dødsindskrift i kirkebogen i 1971 bliver han angivet som hendes far, hvad han med sikkerhed også er. Da han aldrig bliver skilt fra Signe Cecilie bliver faderskabet aldrig meldt ud til myndighederne, ligesom Margrethe hele livet officielt er hans husbestyrerinde.
Detaljer fra Marius' første familie er beskrevet i hans kones historie "Signe fra Sejersmøllen". Marius anden familie og historien om hans aner, som altså biologisk set kun omfatter den mødrene side, er beskrevet på nedenstående link.
Signe Cecilie Møller var mor til min mormor Anna Marie Andersen.
Signe Cecilie blev født på Sejersmøllen ved 5. sg. Sejersgård i Poulsker. Hendes forældre dør mens hun endnu er barn, så hun mærker tidligt livets barske realiteter som tjenestetyende.
Hun bliver gift med en lidt yngre karl, Marius, som hun møder, da de tjener samme sted i Pedersker. Det bliver ikke noget lykkeligt ægteskab. Familien flytter ustandselig bopæl i de første år, hvor de får 3 børn sammen, og det ender med en livslang separation kort efter det 3die barns fødsel.
Signe Cecilie hutler sig igennem og må tidligt sende de to drenge ud at tjene, allerede længe før de er konfirmeret.
Da børnene er store og drengene kommet i vej, kommer hun til Rønne, hvor hun ernærer sig som arbejderske på Bornholms Maskinfabrik. Hun bor til leje på skiftende adresser, senest Ved Brønden, hvor hun dør i 1936.
Historien om Signe fra Sejersmøllen er en af mine favorithistorier, og den kan åbnes fra dette link:
Christiane Kirstine Ipsen i Kræmmerhuset på sin 80 års fødselsdag i 1944.